De regering van Suriname en de Europese Unie (EU) ondertekenden in juni 2014 het Nationaal Indicatief Programma gefinancierd uit het elfde Europees Ontwikkelingsfonds (11e EOF), waarbij 12,8 miljoen Euro wordt geschonken voor de ontwikkeling van de agrarische sector in Suriname. De Surinaamse regering heeft de agrarische sector als één van de groeisectoren van onze economie als de focal sector gekozen, waaraan de geallocceerde middelen onder het 11e EOF zullen worden besteed.
Het project is gericht op de niet-traditionele exportgewassen, waarvan de produktie op een duurzame en concurrerende manier geschiedt. Verder richt dit project zich ook op de versterking van de capaciteit van de particuliere en publieke sector teneinde de voedselveiligheid overeenkomstig de internationale sanitaire en fytosanitaire eisen te waarborgen. Hiermee wordt getracht een duurzame markttoegang voor onze groenten en fruit, alsook bosprodukten (non-timber products) te creëren voor tenminste 1.000 agrariërs, al dan niet via coöperaties.
De EU heeft de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties (FAO) als de uitvoeringspartner geïdentificeerd op basis van haar ervaringen op het gebied van voedselveiligheid, bedrijfsontwikkeling en samenwerking. Het streven is erop gericht om in november dit jaar, na goedkeuring van het projectdocument door de EU, uit te voeren. Het document dat door de FAO en het ministerie van LVV wordt getekend, staat ook wel bekend als de FAO/Government Coöperatve Project Agreement.-