In de maand augustus 2017 worden voorlichtingssessies gehouden in verschillende districten voor overheidsfunctionarissen en vissersgemeenschappen door het Onderdirectoraat Visserij van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in samenwerking met de Kustwacht Suriname, welke onder het ministerie van Binnenlandse Zaken valt. Naar aanleiding van vragen met betrekking tot de kustwacht in Suriname tijdens de bijeenkomst in Coronie in juni jl, worden deze voorlichtingssessies gehouden. Velen weten niet wat precies de rol is van de Kustwacht Suriname.
In de periode 7 tot en met 18 augustus 2017 zijn bezoeken afgelegd in Nickerie, Coronie, Saramacca, Commewijne en Paramaribo. Er zijn twee presentaties gehouden voor de aanwezigen. Het hoofd van de Afdeling Visserijvergunning, Muriël Wirjodirjo, heeft informatie gegeven over de vergunning en de voorwaarden met betrekking tot het uitoefenen van visserij-activiteiten. Naast een geldige vergunning dient de vergunningshouder ook de volgende documenten te hebben: registratiebewijs en certificaat van deugdelijkheid van de boot van de Maritieme Autoriteiten Suriname (MAS) en van de bemanningslieden op de boot dient elk een certificate van foodhandlers van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) te hebben. Bij uitgevoerde inspecties door overheidsfunctionarissen dient de vergunningshouder of kapitein de originele documenten te overleggen. Verder dienen de vissers ten allen tijde te houden aan de vergunningsvoorwaarden, welke zijn afgedrukt op de achterkant van de visvergunning. Directeur van de Kustwacht Suriname, Kolonel Jerry Slijngaard, informeerde op zijn beurt de aanwezigen over de organisatie. Dit jaar is de Kustwacht Suriname bij wet een vastgestelde eenheid die dienstverlenende – en rechtshandhavingstaken dient uit te voeren in alle zeegebieden waar Suriname jurisdictie over uitvoert.
De grenzen van de Surinaamse zeewateren lopen tot naar Guyana, Frans-Guyana, Trinidad & Tabago en Barbados. Een van de taken van de kustwacht is de controle en bescherming op het visserijgebeuren op de wateren. Daarbij is er een nauwe samenwerking met het Onderdirectoraat Visserij. Dankzij de controle van de kustwacht zijn de geregistreerde roofoverallen op zee afgenomen; in 2012 was het aantal 20, en in 2016 en tot heden is het aantal 0. De kustwacht beschikt over drie snelle boten, wat niet genoeg is om landelijk haar taken uit te voeren. Het hoofdwartier van de Kustwacht Suriname is momenteel gestationeerd bij de MAS. Zij wilt 4 steunpunten plaatsen namelijk te Nickerie, Boskamp, Paramaribo en Albina.
Deze voorlichtingsessies maken deel uit van het REBYC-II-LAC project, welke aanvulling geeft op het doel met name de bijvangsten van bodem trawlvisserijen duurzaam te beheren in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. De landen waar het project wordt uitgevoerd zijn Brazilië, Colombia, Costa Rica, Mexico, Trinidad en Tobago, en Suriname. De Global Environmental Facility (GEF) financiert het project voor globaal 5,8 miljoen USD en de implementatie van het project wordt geleid door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Alle zes landen zullen profiteren van directe middelen om activiteiten uit te voeren om de capaciteit van visserij-administraties te verbeteren, internationale en nationale experts te ontvangen, training te verzorgen en onderzoek uit te voeren. Het REBYC-II-LAC-project loopt over vijf jaren en zal naar verwachting lopen tot januari 2020. –